23 Mart 2013 Cumartesi

Moskova Metrosunu geziyorum...

Yapım çalışmalarına 1931 yılında başlanmış olan Moskova metrosu gerçekten çok özel ve her istasyon ayrı bir sanat eseri. Çalışmaların ardından 13 istasyon 1935 yılında hizmete girmiş, günümüzde ise 165' i aşkın istasyon bulunuyor.

Haydi gelin başlayalım gezimize.

Açılışı 9 Şubat 2013 günü Mayakovskaya istasyonu ile yapıyorum. Adını ünlü şair Vladimir Mayakovski'den alan istasyonda tavanda yer alan mozaiklerde uçak ve spor figürlerini görmek mümkün. Aman dikkat! tavana bakarken yürümeyin sakın:)



MAYAKOVSKAYA

İkinci durak ise Belaruskaya. Bu istasyon adını yakınında yer alan tren istasyonundan alıyor. Belarus'a giden trenler buradan kalkıyor. Belaruskaya istasyonunda tavanlarda Belarus'a özel halı desenleriyle süslü zemin mevcut. Devrimci heykeli ve Lenin büstünü de burada görmek mümkün.


BELARUSKAYA

Üçüncü durağımız Novoslobodskaya. Oldukça renki bir istasyon olan Novoslobodskaya'da renkli vitraylar gözümüze çarpıyor, lale deseni oldukça fazla kullanılmış. Aynı zamanda istasyonun sonunda İsa-Meryem temalı bir mozaik yer alıyor.
NOVOSLOBODSKAYA

Dördüncü durak "MUTLAKA GÖRÜLMELİ" dediklerimizden:) Komsomolskaya'dayız. İsmini istasyonun yapımında gönüllü olarak çalışan Komünist Gençlik Birliği üyelerinden alan istayson tek kelime ile muhteşem. Yapım aşamasında 13 bini aşkın Komsomol üyesi çalışmış. İstasyon içerisinde Lenin' in de yer aldığı pek çok çalışma yer alıyor.



KOMSOMOLSKAYA

Komsomolskaya'dan Park Kultury' e geçiyoruz. Burada ise bizi spor temalı rölyefler karşılıyor. Buz pateni, tenis gibi temalar işlenmiş.

PARK KULTRY

Bir sonraki durak yine "MUTLAKA GÖRÜLMELİ" lerden. Kievskaya' dayız. Adından da anlaşılacağı üzere bu istasyonun yakınındeki tren istasyonundan Kiev'e tren kalkıyor. THY ile Moskova'ya geliyor ve ardından Aeroexpress ile şehir içine ulaşımı kullanıyorsanız geleceğiniz durak burası ( Bu arada kısa bir not: Aeroexpress trenleri muhteşem. Farklı havaalanlarına farklı istasyonlardan 35 dk da götürüyor. Ne bir rötar ne de başka bir sorun. Üstelik tertemiz ve Moskova'nın banliyolarını görerek ilerliyorsunuz ).



KIEVSKAYA

Kropotkinskaya ise sade tasarımı ile dikkat çekiyor, bu istasyonda hafif pembemsi mermer sütunlar yer alıyor. İstasyon adını ünlü anarşist kuramcı Prens Pyotr Kropotkin'den almış.

KROPOTKINSKAYA

Aslında 9 Şubat günü metro gezimi burada sonlandırmıştım ancak ilave istasyonlarımı yine bu yazının altına ekliyor olacağım. Keza bugün 23 Mart 2013 ve yine bir sanat eserini görme fırsatım oldu. Tretyakov Galerisi'ne giderken ( ileriki yazılarımda detaylı olarak anlatıyor olacağım ) yeşil hat üzerinde yer alan Novokuznetsaya istasyonundayız. 1943 yılında yapılan bu istasyon 2. Dünya Savaşı askerleri gibi Rus Kahramanları resmeden rölyef friz ile çevrelenmektedir.


NOVOKUZNETSAYA


24 Mart 2013 günü eve dönmeden önce Ploshchad Revolyutsi istasyonuna uğradım ( Ayhan Sicimoğlu'nun programını izledikten sonra buraya gelmediğimi ve neleri kaçırdığımı fark ettim:) + Kızıl meydana genelde yürüyerek geliyordum bu nedenle buradaki istasyonları bilmiyordum artık biliyorum :)) Teşekkürler Ayhan Sicimoğlu ) Devrimcilerin bronz heykellerinin yer aldığı istasyonun girişinde yine Lenin'in büstü bulunuyor. Köpeğiyle oturan adam heykelindeki köpeği sevenlerin dileklerinin gerçekleşeceğine inanılıyor ( denedik görelim bakalım:) ). İnsanlar geçerken mutlaka bu köpeğe dokunuyorlar.


PLOSHCHAD REVOLYUTSI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder